17 Ağustos 2013 Cumartesi

Meyveli sütlü irmik tatlısı


selamlar herkese... benim çocukluğumun en favori sütlü tatlısıydı bu.. benim mutfakla haşır neşir olmaya başladığım ilk zamanlarda bol bol yapardım.. ama genelde herkesin yaptığı gibi arasına kakaolu bisküvi koyardım.. ee artık mutfakta değişik lezzetler arayacak yaşa gelince birkaç değişiklik yaparak tatlıyı böyle güzel bir forma soktum: )
haydi bakalım artık tarifimize...

Malzemeler
1 litre süt
8 yemek kaşığı irmik
10 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya
Meyveli sos için;
1 şeftali, 1 muz, 10 tane erik, 1 yemek kaşığı şeker
Çikolata sosu için
Yarım su bardağı su
Yarım su bardağı süt
1 silme tatlı kaşığı un
1 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tereyağ
Hazırlanışı
1.       Sütü, irmiği, şekeri tencereye alıp sürekli karıştırarak tatlımızı pişiriyoruz. Tatlı kaynayıp göz göz olunca ocağın altını kısıp vanilyayı ilave ediyoruz ve 3-4 dakika pişiriyoruz. Aslında bu tarif için herkesin kullandığı malzemeler irmik şeker ve 1 litre süttür ama irmik ve şeker miktarı hep değişir. Kimi 10 kaşık kimi 13 kaşık şeker ya da irmik koyar. Eee burada kullanılan kaşığın büyüklüğü de etkili tabi: ) ez cümle eğer ki tatlınız çok cıvık olursa hemen biraz irmik ekleyiverin irmiğin çabuk pişme avantajını kullanın ya da çok sert olduysa hemen biraz süt ekleyiverin: )
2.       Arasına koymak için meyveli sos bence çok süper bir fikir. Aslında bu meyveli sosu birçok sütlü tatlınızda kullanabilirsiniz. Bu sosu hazırlamak için meyvelerin kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz. Teflon tavaya 1 yemek kaşığı şeker alıp kısık ateşte erimesini bekliyoruz. En sert meyveden başlayarak sırayla tavaya alıp 3-4 dakika soteliyoruz. Evinizde o an hangi meyve varsa onu kullanabilirsiniz. Çilek, armut, elma, üzüm…. Artık ne varsa… ne gerek var bu soteleme işine direk meyveyı koysak diyorsanız cevabım şöyle olur… Meyveleri biraz en sertinden başlayarak tavaya alıp sotelemek işlemiyle meyvelerin sertliklerinin eşit olmasını sağlıyoruz ve kesinlikle tadı daha hoş oluyor.
3.       Çikolata sosu için su, süt, un, kakao ve şekeri tencereye alıp kaynatıyoruz. Kaynayınca ocağı kısıp 2-3 dakika daha pişirip tereyağını ilave ediyoruz.
4.       Tatlıyı alacağımız kabı ıslatıp tatlının yarısını alıyoruz. Meyveli sosu eşit şekilde tatlının üzerine ekleyip kalan tatlıyı da kabımıza döküyoruz.

5.       Tatlı ve çikolata sosu iyice soğuduktan sonra çikolata sosunu tatlının üzerine döküp buzdolabında en az 4-5 saat bekletip servis ediyoruz.

1 yorum:

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Degisik ve guzel bir tatli olmus elinize saglik..