4 Kasım 2013 Pazartesi

Çökertme kebabı ve Huzurlu Yıllar


Hayırlı yıllar.. mutlu, sağlıklı, salih amelli, bol ibadetli seneler inşallah hepimize... Bugün hicri yılbaşı.. Yani aslında biz Müslümanların seneleri dün bitti bugün yenilendi: ) 

İsterseniz Müslümanların yılbaşı nasıl ortaya çıkmış bir bakalım:

Rivayete göre, bir seferinde Hz. Ömer (r.a.) halife iken kendisine bir borç senedi getirildi. Alacaklı ile borçlu bu senedin tarihi hakkında anlaşmazlığa düşmüşlerdi. Alacaklı senedin üzerindeki "Şaban" ayı yazısının bu yıla ait olduğunu söylerken, borçlu gelecek yıla ait olduğunu iddia ediyordu.

Bu ve bunun gibi karışıklıklar üzerine Halife Hz. Ömer danışma kurulunu topladı. Meseleyi onlara anlattı, bir tarih tesbitinin gerekliliğini ortaya koydu.

Bunun üzerine Ashab arasında bu mesele görüşüldü. Çeşitli teklifler ileri sürüldü. Bazıları diğer milletlerin tarih ve takvim başlangıçlarını teklif etti.

Sa'd bin Ebi Vakkas, Resulullah Aleyhissalâtü Vesselamın vefatının tarih başlangıcı olmasını, Hz. Talha da (r.a.) bi'setin, yani peygamberlik vazifesinin Allah Resulüne verilmesinin esas alınmasını teklif etti.

Hz. Ali'nin (r.a.) teklifi ise, Hicretin tarih başlangıcı olarak alınması idi.

Bu arada bazı Sahabiler, Peygamber Efendimizin doğum tarihinin esas alınmasını ileri sürmüşlerdi.

Bütün bu teklifler görüşüldü, gözden geçirildi. Sonunda Hz. Ali'nin (r.a.) teklifi olan Hicretin tarih başlangıcı olması oybirliğiyle kabul edildi.

Bilindiği gibi, Hicret 12 Rabiülevvel 622'de gerçekleşmişti. Ancak Araplarda ötedenberi Muharrem ayı sene başı olarak kabul gördüğünden, aradaki iki aylık bir farklılık dikkate alınmadı. Böylece 1 Muharrem 622 tarihi Hicrî birinci yılın başı oldu.
Kaynak: Sorularla İslamiyet 

Peki yılın ilk ayı olan Muharrem ayında neler yapılması gerekiyor onu da bir hatırlayalım...

Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç Alla h'ın ayı olan Muharrem ayı orucudur( Sahih-i Müslim) .. Muharrem ayının birinci gününde oruç tutan geçmiş yılın tamamını oruç tutmuş gibi sevaba kavusur.  her kim Muharrem'de herhangi bir gün oruç tutarsa, orucuna karşılık 30 günlük oruç sevabı vardır. 
Allah bugün ve bu ay oruç tutacak olanların oruçlarını kabul etsin inşallah..

Bu güzel yılbaşı gününde güzel bir tarif vermek de bana düşüyor sanırım:) buyrun bakalım güzel bir seneye güzel bir Çökertme Kebabı ile başlayalım...


Malzemeler
2-3 büyük kızartmalık patates
Patatesleri kızartmak için sıvıyağ
1 kg dana eti
Büyük bir kase sarımsaklı süzme yoğurt
Üzeri için; tereyağ ve toz kırmızı biber
Hazırlanışı
1.       Etleri serçe parmak büyüklüğünde ve genişliğinde ( yemek tarifleri tabirlerine yeni bir soluk getirmiş oldum J )  doğruyoruz. Tencereye alıp yağ koymadan pişirmeye başlıyoruz kısık ateşte..  etler suyunu salıp tekrar çekince tereyağ ekleyip kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz. Eğer et pişmemekte ısrar ediyorsa sıcak su ilave ederek etin inadını yenene kadar pişirmeye devam ediyoruz.
2.       Patatesleri kibrit çöpü şeklinde doğrayıp (rendenin büyük tarafıyla rendeleyip kızartmak da mümkün bu tarifte ama benim çok hoşuma giden bir usül değil açıkçası) bol sıvıyağda kızartıyoruz.

3.       Patatesleri servis tabağına alıp üzerine süzme yoğurdumuzu ve onun da üstüne yumuşacık pişen etlerimizi döküyoruz. Sosu da  etlerin üzerine gezdirip çok bekletmeden afiyetle yiyoruz. Hemen yemek neden önemliJ Çünkü yoğurt patatesleri yumuşatabilir ve bu da yemeğimizin tadını olumsuz etkileyebilir… 

6 yorum:

Mehtap dedi ki...

Yasemin'cim öncelikle bilgiler için teşekkürler. yemek de ayrı bir güzel olmuş ellerine sağlık.
Yemeğin yapılışındaki 1. maddedeki patatesler et olacak galiba (serçe parmak genişliği demişsinya hani :))
Bak dikkatlice okumuşum nasıl da. sevgiler....

yasemin dedi ki...

saol mehtapcım dikkatin için... hemen değiştirdim: )

Nurşen Aksoy dedi ki...

YASEMİNCİM BİLGİLENDİRME SÜPER,YÜREĞİNE SAĞLIK..ÇÖKERTMENDE SÜPER GÖRÜNÜYOR,ELLERİNE SAĞLIK..

mutfagabuyrun dedi ki...

en sevdiğim kebaplardan biri.efis görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

seolara dedi ki...

Paylaşımlarınız harika ilgiyle takip ediyorum. Başarılar.
http://www.remtamutfak.com

seolara dedi ki...

Harika paylaşımlarınızı ilgi ile takip ediyorum. Başarılarınızın devamını dilerim.

Cafe Malzemeleri
Endüstriyel Mutfak
Etsiz Çiğ Köfte
Patatesli Börek
Mercimek Köftesi
www.biberdolmasi.com