Maklube kelime anlamıyla " ters çevrilmiş, devrilmiş"
demek.. Zaten yemeğin de en ustalık isteyen bölümlerinden biri kocaman
tencereden kocaman bir tepsinin tam ortasına yemeği ters çevirmek.. Kollarımın
gücü buna yetmediği için babam sağ olsun halletti o işi.. Yemeğin orijinalinde baharat yok aslında, ama
bana baharat koymadığım bir yemek hele ki et yemeği ise tuzsuz bir yemek gibi
geliyor... Baharat kullanmak ruhuma işlemiş benim: ) Ben ete kırmızı pul biber
ve karabiber koyduğum için pirinçlerin rengi biraz karardı, siz
kullanmayabilirsiniz.. Bir de dilerseniz ete bezelye, nohut da
ekleyebilirsiniz.. Afiyetler olsun...
Malzemeler
1,5 kg kuşbaşı doğranmış et
5 patates
2 büyük soğan, 5-6 diş sarımsak
2 büyük havuç
5 su bardağı pirinç
tereyağı-tuz
Süslemek için;
marul, havuç, kırmızı lahana, süzme yoğurt
Hazırlanışı
1. Pirinçleri tuzlu sıcak suda 15-20 dakika kadar
bekletelim. Pişirmeden önce iyice yıkayıp süzelim.
2. Etleri sıvıyağ aldığımız tencerede kavurmaya başlayalım.
Rengi dönünce havuç, soğan ve sarımsakları da ilave edip etler iyice yumuşayana
kadar pişiriyoruz.
3. Patatesleri küp küp doğrayıp kızgın yağda kızartıyoruz.
4. Pirinçleri 3 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı
sıvıyağda kavuruyoruz.
5. Büyükçe bir tencerenin en altına etlerimizin yarısını
tabanını iyice kaplayacak şekilde döşüyoruz. Üstüne kavurduğumuz ama suyunu
vermediğimiz pirinçlerin yarısını döşüyoruz. Pirinçlerin üstüne kızarttığımız
patatesleri ve kalan etimizi de döşeyip en son kalan pirinçleri de döşeyip
pirinçlerin üstüne çıkacak şekilde sıcak su ilave ediyoruz.
6. Kısık ateşte pişen maklubenin suyunun iyice çekmesini
bekliyoruz ama diğer taraftan da tabanının yanmamasına özen gösteriyoruz.
7. Büyükçe bir tepsiye ters çevirdiğimiz maklubenin
kenarlarını salata malzemeleri ve süzme yoğurtla süslüyoruz.
16 yorum:
aman yarabbim şu güzelliğe bak elerine sağlık
Çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık..
Nefis olur, bayılırım. Ellerine sağlık canım, sevgiler...
Yemeyeli epey oldu.İyi oldu hatırlattığın.Ellerine sağlık çok güzel görünüyor
bir daha sizin blogunuza açken girmeyeceğim. -.- çok fena oldum, harika şeyler var. :)))
yasemincim ben bu yemeği bilmiyorum sakın bana konya ya aiit deme yoksa kendime gülerim bilmediğim için :)))
yemeğin çok güzel görünüyor ellerine sağlık bir de sana bir sorum olcaktı eklediğin resimlerin üzerine nasıl ismini yazıyorsun yardımcı olabilsien sevinirim :))
yok canım konya'nın yemeği değil: ) ortadoğu yemeği oalrak biliniyor... Türkiye'de daha çok mardin yemeği olarak tanınıyor...
verdiğin bilgi için teşekkür ederim yasemincim :)))
nefis görünüyor:):
ellerinize sağlık...
ziyaretiniz için çok teşekkürler..
:)
takipçinizim.
sevgiler...
Yasemincim illaki diyeti bozdurtacaksın bana..Ama senin elinden daha güzel oluyor yemek işi birgün yaptığında benide çağır pırr sendeyimm:DD
Bizim oralarda da yapilir maklube ellerine saglik tarifinden deneyecegim.ellerine saglik
offf şu güzelliğe bak ellerine sağlık canım
arkadasim ellerine saglik canim
kendim hic yapmadim
ama sanirim tadi cok güzeldir
sevgiler
maklube yapmayı çok istiyorum ama kısmet olmadı bir türlü. çok güzel görünüyor ellerine sağlık ..BU arada tavuğa soya sosu çok yakışıyor bende blog yazmaya başladıktan sonra keşfettim : baharat sevdiğine göre soya sosunu seversin diye tahmin ediyorum..
Canım seni mimledim, bloguma uğrayıp soruları alabilirsin. Sevgiler...
hep yapmak istemişimdir ama henüz bende bir numara yok maklube konusunda:)
ellerine sağlık canım ...
Yorum Gönder