Herkese selamlar... Bu aralar yediğimiz, içtiğimiz herşeyin helal olup olmadığı konusuna takmış durumdayım... Çok güvendiğimiz markaların helal sertifikasına alıp almadığına baktığımda yığurdu helal sütünde helal sertifikası yok ya da beyaz peynirinde sertifika var kaşarında yok gibi şeyler gördüm... Canım çok sıkıldı bu durumaa... Herşeyi kendim yapmamın mümkün olmadığını biliyorum elbet ama acaba peynir yapmaya bir başlasam da rahat rahat yesem nasıl olur diye düşündüm ve başladım işe: ) çok basit, zahmetsiz ve sonucunda süper bir lezzet.. evet itiraf ediyorum güzel bir sonuç beklemiyordum ama gerçekten çok güzel, lezzetli bir peynir oldu... Tadı sanki tulum kaşarına benziyor... Eşimin deyimiyle "10 numara" oldu peynir: ) Hem değişik bir peynir yiyelim diyenler hem de bu işe bir yerden başlamak gerek diyenler için bir tarif sizi bekliyor: ) Kolaylıklar diliyorum: )
Malzemeler
3 litre süt
yarım çay bardağı sirke
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
Hazırlanışı
1. Sütü kaynatıyoruz. (ben süt iyice kaynadıktan sonra sirkeyi
ekledim, ama annem aynen yoğurt mayalar gibi ılıkken dökmek gerekir dedi..
kaynarken sirkeyi ekleyince peynir miktarı az olur dedi ki gerçekten de öyle
oldu: ) yani sütünüze sirkeyi tam kaynatmadan ekleyin derim ben)
2. Yarım çay bardağı sirkeyi yavaş yavaş süte ekleyip
karıştırıyoruz. Sütün rengi koyu sarıya dönüşünce peyniri temiz bir tülbentin içine
döküyoruz. (fotoğraftaki gibi bir tencerenin üstüne süzgeç, onun da üstüne
temiz bir tülbent koyup peyniri döktüm) Eğer tuzlu bir peynir istiyorsanız
turşu ya da salamura yaprak için kullandığımız kaya tuzundan ekleyip iyice
karıştırıyoruz.
3. Tülbenti güzelce katlayıp üzerine içine su ile dolu bir
tencere ya da benim gibi su dolu bir çaydanlık (ağırlık yapıp fazla suyunu
iyice süzülmesi için) koyuyoruz.
4. Bu aşamadan sonra 5-6 saat bekletip tülbentten çıkarttığımız
peyniri buzdolabında saklayabilirsiniz.
12 yorum:
kesinlikle denicem ellerine sağlık yasemincim süper:))
Harika olmuş,tarif için tsk ederım.Bende denıyecegım bu peynırı
ev yapımı erşeyin tası bir başka olur,bende lorumu kendim yapıyorum ama her zaman değil tabi.eline sağlık canım..
canım benim bu kadar zahmetli bir şeyi yaptığıın için seni önce canı gönülden tebrik etmek istedim...
eline yüreğine sağlık...
üşenmezsem bende deneyeceğim :))
kocaman sevgiler...
ay harika denemem lazım :))))
eline sağlık ..
Nefis peynirlerin olmuş canım. Ellerine sağlık. Bende deneyeceğim inşallah. Sevgiler...
Evde olsam hemen kalkıp denerdim şimdi Yasemin'ciğim. Harika görünüyor, gerçekten peynire benziyor :)
3 litre sütten ne kadar peynir elde ettiğini öğrenebilir miyim canım?
Ellerine sağlık..
hülyacım 3 litre sütten 400 gr kadar çıktı ama dediğim gibi anneme göre az çıkmasının sebebi süt kaynerken sirkeyi ilave etmemmiş.. daha ılıkken yaparsan daha çok peynirin olur dedi: )
Nefis bir peynir olmuş,ellerinize sağlık..Hemen denemek istiyorumm,bakalım becerebilecekmiyim..Sevgiler..
Blogum yokken peynir mayası ile evde 7 kilo sütten peynir yapmıştım ama o kadar eziyete 250 gr peynir çıkmıştı.Senin tarifin değişik sirke ile birde bunu deneyelim bakalım..3 kilo sütten ne kadar çıktı peynir aydınlatırmısın..Ellerine sağlık,sevgilerimle:))
annem süt bozuk çıktığında içine tuz veya yoğurt koyarak kaynatır çökertirdi sanırım benzer bir peynir oluyor çok severim o tadı ellerine sağlık uğraşmışsın ne güzel helal sertifikası aslında çok mühim bir konuda işin içinden çıkmak çok zor:(
ne güzel kendi peynirini kendi evinde yapman, valla çokda güzel görünüyor eline sağlık banada beklerim:)
Yorum Gönder