Şıhılmahşi bir Kilis yemeğiymiş... ben daha önce başka bir yerde yemedimm.. Ama bazı arkadaşlarımın bloglarında, çeşitli yemek sitelerinde gördüm bu tarifi... Malzemeler tam benlikti.. Zaten ben Antep mutfağına, Adana mutfağına hayran biriyken bu tarifi nasıl bu güne kadar tatmadım diye hayret ettim kendime ve vakit kaybetmeden denemek istedim... Tarifte benim eklediğim bazı şeyler oldu muhakkakk... Onları da belirttim zaten.. Biraz vakit alan aslında baya vakit alan bir yemek, hele ki benim gibi hafta içi işten çıkıp akşam 7:30 gibi başladıysanız bu yemeği yapmaya oldukça zorlayabiliyor insanı ama yıne de tüm evi saran kokusunu duyduktan sonra yorgunluğunuzu unutuyorsunuz... Afiyetler olsun: )
Malzemeler
yarım kg patlıcan
250 gr kıyma
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 soğan, 5 diş sarımsak
yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı nar ekşisi
kimyon, karabiber, tuz
1 yemek kaşığı acı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
sıvıyağ
Hazırlanışı
1. Kabaklarımız ve patlıcanlarımızı eğer büyükse boydan
ikiye bölüp içlerini oyuyoruz. Kızgın yağda kızartıyoruz.
2. Diğer taraftan kıymayı kavuruyoruz. Haşlanmış nohutların
kabuklarını soyup ikiye bölüyoruz. Kabak ve patlıcanı oyarken içinden çıkanları
da rondodan geçirip ya da çok ince kıyıyoruz.
3. İç harç için kavrulmuş kıymayı, ince doğranmış soğan,
sarımsak ve maydanozu, nohutları, tuzu, baharatları, biber salçasını ve kabak
ve patlıcanın içinden çıkanları, nar ekşisini ve 3 yemek kaşığı yağı bir araya
getiriyoruz.
4. Kızarttığımız kabak ve patlıcanlara iç harçtan
dolduruyoruz. 2 su bardağı sıcak suda erittiğimiz domates salçasını tencereye
ekleyip kısık ateşte yemeğimizi pişiriyoruz.
Aslında bu yemeğim orjinalini yalnızca kabakla yapılanı ama ben patlıcanın da hoş olacağını düşündüm, öyle de oldu... Yalnız patlıcanları alacalı soyup kızartmak daha şık olabilir... Bir de ben içlerini fazla oydum, çok ince kaldılar biraz daha etli soymak daha mantıklı...
Afiyetler olsunn diyorum: )
14 yorum:
patlıcanla yapılan her yemeğe varım ben,çok enteresan bir dolmaymış mutlaka denemeliyim ellerine sağlık canım...
Hiç duymamıştım bu yemeği, ama öyle nefis görünüyor ki eminim çok lezzetlidir.Ellerine sağlık tatlım. Sevgiler...
UYYYY CANIMIN İÇİ
NE BU GÜZELLİK
ELLERİNE SAĞLIK
:)
Bayılırım yöresel lezzetlere
Çok da güzel görünüyor
Ellerine yüreğine sağlık
Sevgiler
ilk defa duyuyorum..değişik bir tarif...denemek lazım..
Süper bir yemek olmuş,bayıldım..ellerinize sağlık.İlk defa duyuyorum bu yemeği.Mutlaka deneyeceğim..Sevgiler..
canım yine değişik bir tarifle ve değişik bir lezzzetle karşımızdasın...
canım ellerine sağlık...
kocaman sevgiler...
ben ilk defa duydum ama bayıldım görüntüye canım.harika olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.
televizyonda görmüştüm bu yemeği o yörenin yemekleri hep zahmetli birokadarda lezzetli,sende çok güzel yapmışsın bencede nar ekşisi olmalı ellerine sağlık...
Acilen denemem gerek... ellerine sağlık...
Yasemincim ne guzel bir tarif daha önce inan hiç duymamıtım beni davet etmen çok iyi oldu koştum geldim hiç bilmediğim guzel bir tarif hakkında bilgi sahibi oldum :) bunun için sana minnetarım blogun çok guzel sık sık ziyaretine gelirim artık sevgiler... unutmadan ellerine saglık iştah kabartıcı gorunuyor :)) muhabbetle kal ...
Merhaba Yasemin,
Kızartılarak yapılan kabak dolmasını biliyordum ama seninki başka birşey olmuş. Nohutlar ve çıkan için tekrar kullanılması çok ilginç. Eminimki tadıda çok güzeldir.Ellerine sağlık.
Sevgiler*
canım ben seni mimledim, bloguma uğrayıp soruları kopyalayıp kendi blogunda cevaplarsan sevinirim. bir de bu soruları ben hazırlamamıştım, o yüzden kendim de 2 soru eklemek isiyorum;
-En favori kitabın? ve -En sevdiğin dua?
bunları da ekle lütfen.. sevgiler!
Çoook beğendim bloğunu da, tariflerini de.. Ellerine sağlık Yasemin'ciğim. Şıhılmahşi benim de merak ettiğim tariflerden..
Nefis görünüyor.
Sevgiler..
Yorum Gönder