selamlar herkese... benim çocukluğumun en favori sütlü tatlısıydı bu.. benim mutfakla haşır neşir olmaya başladığım ilk zamanlarda bol bol yapardım.. ama genelde herkesin yaptığı gibi arasına kakaolu bisküvi koyardım.. ee artık mutfakta değişik lezzetler arayacak yaşa gelince birkaç değişiklik yaparak tatlıyı böyle güzel bir forma soktum: )
haydi bakalım artık tarifimize...
Malzemeler
1 litre süt
8 yemek kaşığı irmik
10 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya
Meyveli sos için;
1 şeftali, 1 muz, 10 tane erik, 1 yemek kaşığı şeker
Çikolata sosu için
Yarım su bardağı su
Yarım su bardağı süt
1 silme tatlı kaşığı un
1 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tereyağ
Hazırlanışı
1.
Sütü, irmiği, şekeri tencereye alıp sürekli
karıştırarak tatlımızı pişiriyoruz. Tatlı kaynayıp göz göz olunca ocağın altını
kısıp vanilyayı ilave ediyoruz ve 3-4 dakika pişiriyoruz. Aslında bu tarif
için herkesin kullandığı malzemeler irmik şeker ve 1 litre süttür ama irmik ve
şeker miktarı hep değişir. Kimi 10 kaşık kimi 13 kaşık şeker ya da irmik koyar.
Eee burada kullanılan kaşığın büyüklüğü de etkili tabi: ) ez cümle eğer ki
tatlınız çok cıvık olursa hemen biraz irmik ekleyiverin irmiğin çabuk pişme
avantajını kullanın ya da çok sert olduysa hemen biraz süt ekleyiverin: )
2.
Arasına koymak için meyveli sos bence çok süper
bir fikir. Aslında bu meyveli sosu birçok sütlü tatlınızda kullanabilirsiniz.
Bu sosu hazırlamak için meyvelerin kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz. Teflon
tavaya 1 yemek kaşığı şeker alıp kısık ateşte erimesini bekliyoruz. En sert
meyveden başlayarak sırayla tavaya alıp 3-4 dakika soteliyoruz. Evinizde o an
hangi meyve varsa onu kullanabilirsiniz. Çilek, armut, elma, üzüm…. Artık ne
varsa… ne gerek var bu soteleme işine direk meyveyı koysak diyorsanız cevabım
şöyle olur… Meyveleri biraz en sertinden başlayarak tavaya alıp sotelemek
işlemiyle meyvelerin sertliklerinin eşit olmasını sağlıyoruz ve kesinlikle tadı
daha hoş oluyor.
3.
Çikolata sosu için su, süt, un, kakao ve şekeri
tencereye alıp kaynatıyoruz. Kaynayınca ocağı kısıp 2-3 dakika daha pişirip
tereyağını ilave ediyoruz.
4.
Tatlıyı alacağımız kabı ıslatıp tatlının
yarısını alıyoruz. Meyveli sosu eşit şekilde tatlının üzerine ekleyip kalan
tatlıyı da kabımıza döküyoruz.
5.
Tatlı ve çikolata sosu iyice soğuduktan sonra
çikolata sosunu tatlının üzerine döküp buzdolabında en az 4-5 saat bekletip
servis ediyoruz.
1 yorum:
Degisik ve guzel bir tatli olmus elinize saglik..
Yorum Gönder