7 Şubat 2012 Salı

Maklube tarifi



Maklube kelime anlamıyla " ters çevrilmiş, devrilmiş" demek.. Zaten yemeğin de en ustalık isteyen bölümlerinden biri kocaman tencereden kocaman bir tepsinin tam ortasına yemeği ters çevirmek.. Kollarımın gücü buna yetmediği için babam sağ olsun halletti o işi..  Yemeğin orijinalinde baharat yok aslında, ama bana baharat koymadığım bir yemek hele ki et yemeği ise tuzsuz bir yemek gibi geliyor... Baharat kullanmak ruhuma işlemiş benim: ) Ben ete kırmızı pul biber ve karabiber koyduğum için pirinçlerin rengi biraz karardı, siz kullanmayabilirsiniz.. Bir de dilerseniz ete bezelye, nohut da ekleyebilirsiniz.. Afiyetler olsun...
Malzemeler
1,5 kg kuşbaşı doğranmış et
5 patates
2 büyük soğan, 5-6 diş sarımsak
2 büyük havuç
5 su bardağı pirinç
tereyağı-tuz
Süslemek için;
marul, havuç, kırmızı lahana, süzme yoğurt
Hazırlanışı
1. Pirinçleri tuzlu sıcak suda 15-20 dakika kadar bekletelim. Pişirmeden önce iyice yıkayıp süzelim.
2. Etleri sıvıyağ aldığımız tencerede kavurmaya başlayalım. Rengi dönünce havuç, soğan ve sarımsakları da ilave edip etler iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz.
3. Patatesleri küp küp doğrayıp kızgın yağda kızartıyoruz.
4. Pirinçleri 3 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvıyağda kavuruyoruz.
5. Büyükçe bir tencerenin en altına etlerimizin yarısını tabanını iyice kaplayacak şekilde döşüyoruz. Üstüne kavurduğumuz ama suyunu vermediğimiz pirinçlerin yarısını döşüyoruz. Pirinçlerin üstüne kızarttığımız patatesleri ve kalan etimizi de döşeyip en son kalan pirinçleri de döşeyip pirinçlerin üstüne çıkacak şekilde sıcak su ilave ediyoruz.
6. Kısık ateşte pişen maklubenin suyunun iyice çekmesini bekliyoruz ama diğer taraftan da tabanının yanmamasına özen gösteriyoruz.
7. Büyükçe bir tepsiye ters çevirdiğimiz maklubenin kenarlarını salata malzemeleri ve süzme yoğurtla süslüyoruz.

16 yorum:

özlem dedi ki...

aman yarabbim şu güzelliğe bak elerine sağlık

minimutfaktan dedi ki...

Çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık..

ELİF dedi ki...

Nefis olur, bayılırım. Ellerine sağlık canım, sevgiler...

SuPerisi.blogspot dedi ki...

Yemeyeli epey oldu.İyi oldu hatırlattığın.Ellerine sağlık çok güzel görünüyor

yorumum geldi! dedi ki...

bir daha sizin blogunuza açken girmeyeceğim. -.- çok fena oldum, harika şeyler var. :)))

Gurme Şirine dedi ki...

yasemincim ben bu yemeği bilmiyorum sakın bana konya ya aiit deme yoksa kendime gülerim bilmediğim için :)))
yemeğin çok güzel görünüyor ellerine sağlık bir de sana bir sorum olcaktı eklediğin resimlerin üzerine nasıl ismini yazıyorsun yardımcı olabilsien sevinirim :))

yasemin dedi ki...

yok canım konya'nın yemeği değil: ) ortadoğu yemeği oalrak biliniyor... Türkiye'de daha çok mardin yemeği olarak tanınıyor...

Gurme Şirine dedi ki...

verdiğin bilgi için teşekkür ederim yasemincim :)))

birtutamkekik dedi ki...

nefis görünüyor:):
ellerinize sağlık...
ziyaretiniz için çok teşekkürler..
:)
takipçinizim.
sevgiler...

Tubiş dedi ki...

Yasemincim illaki diyeti bozdurtacaksın bana..Ama senin elinden daha güzel oluyor yemek işi birgün yaptığında benide çağır pırr sendeyimm:DD

Mehtap dedi ki...

Bizim oralarda da yapilir maklube ellerine saglik tarifinden deneyecegim.ellerine saglik

sarımutfak-hande dedi ki...

offf şu güzelliğe bak ellerine sağlık canım

Yemekheyecani (Emel) dedi ki...

arkadasim ellerine saglik canim
kendim hic yapmadim
ama sanirim tadi cok güzeldir

sevgiler

Hayatın Tatları dedi ki...

maklube yapmayı çok istiyorum ama kısmet olmadı bir türlü. çok güzel görünüyor ellerine sağlık ..BU arada tavuğa soya sosu çok yakışıyor bende blog yazmaya başladıktan sonra keşfettim : baharat sevdiğine göre soya sosunu seversin diye tahmin ediyorum..

ELİF dedi ki...

Canım seni mimledim, bloguma uğrayıp soruları alabilirsin. Sevgiler...

anne eli gibi dedi ki...

hep yapmak istemişimdir ama henüz bende bir numara yok maklube konusunda:)
ellerine sağlık canım ...