31 Ocak 2012 Salı

Yeşil mercimekli bulgur pilavı tarifi

3 aşamalı biraz zaman alan ama tadı da süpper olan yine İskenderun'dan Konya'ya taşıdığım bir lezzet. Kesinlikle denemekte fayda var. Ağır misafirler için değişik bir pilav seçeneği: )
Malzemeler
1 çay bardağı  yeşil mercimek
1 çay bardağı pilavlık bulgur
3 soğan
2 çorba kaşığı şehriye
1 yemek kaşığı tereyağ
sıvıyağ
Hazırlanışı
1. Mercimekleri sıcak suda haşlayıp suyunu süzüyoruz.
2. Soğanları rondodan geçirip (ya da çok ince doğrayıp) sıvıyağda kavuruyoruz. Soğanları pişen pilava ekleyeceğimiz için  çok iyi kavrulması gerekiyor.
3. Diğer bir tencereye sıvıyağı alıyoruz ve şehriyeleri kavuruyoruz. Şehriyelerin rengi değişince bulguru ve tereyağını da ekleyip biraz da kavuruyoruz. Daha sonra haşlanmış mercimekleri ve tuzunu ilave edip 2-3 dakika kadar daha kavurduktan sonra 3-4 çay bardağı su ilave ediyoruz.
4. Önce harlı ateşte, su kaynadıktan sonra da kısık ateşte pişiriyoruz.
5. Pilav suyunu çekince ocağın altını kapatıp soğanları ekleyip karıştırıyoruz ve demlenmeye bırakıyoruz. En az yarım saat dinlendikten sonra pilavı servis edebiliriz artık.

1 yorum:

Gurme Şirin dedi ki...

ellerine sağlık yasemincim değişik bir pilav olmuş, arada sırada değil bence her zaman değişiklik iyidir :))))