19 Nisan 2012 Perşembe

Şıhılmahşi tarifi




Şıhılmahşi bir Kilis yemeğiymiş... ben daha önce başka bir yerde yemedimm.. Ama bazı arkadaşlarımın bloglarında, çeşitli yemek sitelerinde gördüm bu tarifi... Malzemeler tam benlikti.. Zaten ben Antep mutfağına, Adana mutfağına hayran biriyken bu tarifi nasıl bu güne kadar tatmadım diye hayret ettim kendime ve vakit kaybetmeden denemek istedim... Tarifte benim eklediğim bazı şeyler oldu muhakkakk... Onları da belirttim zaten.. Biraz vakit alan aslında baya vakit alan bir yemek, hele ki benim gibi hafta içi işten çıkıp akşam 7:30 gibi başladıysanız bu yemeği yapmaya oldukça zorlayabiliyor insanı ama yıne de tüm evi saran kokusunu duyduktan sonra yorgunluğunuzu unutuyorsunuz... Afiyetler olsun: ) 

Malzemeler
1 kg küçük kabak
yarım kg patlıcan
250 gr kıyma
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 soğan, 5 diş sarımsak
yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı nar ekşisi
kimyon, karabiber, tuz
1 yemek kaşığı acı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
sıvıyağ


Hazırlanışı
1. Kabaklarımız ve patlıcanlarımızı eğer büyükse boydan ikiye bölüp içlerini oyuyoruz. Kızgın yağda kızartıyoruz.
2. Diğer taraftan kıymayı kavuruyoruz. Haşlanmış nohutların kabuklarını soyup ikiye bölüyoruz. Kabak ve patlıcanı oyarken içinden çıkanları da rondodan geçirip ya da çok ince kıyıyoruz.
3. İç harç için kavrulmuş kıymayı, ince doğranmış soğan, sarımsak ve maydanozu, nohutları, tuzu, baharatları, biber salçasını ve kabak ve patlıcanın içinden çıkanları, nar ekşisini ve 3 yemek kaşığı yağı bir araya getiriyoruz.
4. Kızarttığımız kabak ve patlıcanlara iç harçtan dolduruyoruz. 2 su bardağı sıcak suda erittiğimiz domates salçasını tencereye ekleyip kısık ateşte yemeğimizi pişiriyoruz.

 Aslında bu yemeğim orjinalini yalnızca kabakla yapılanı ama ben patlıcanın da hoş olacağını düşündüm, öyle de oldu... Yalnız patlıcanları alacalı soyup kızartmak daha şık olabilir... Bir de ben içlerini fazla oydum, çok ince kaldılar biraz daha etli soymak daha mantıklı...

Bir de nar ekşisi durumu: ) O yine asıl tarifte yoktu ama ben ekledim. Güzel oldu bence...

Afiyetler olsunn diyorum: )

15 yorum:

anne eli gibi dedi ki...

patlıcanla yapılan her yemeğe varım ben,çok enteresan bir dolmaymış mutlaka denemeliyim ellerine sağlık canım...

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Hiç duymamıştım bu yemeği, ama öyle nefis görünüyor ki eminim çok lezzetlidir.Ellerine sağlık tatlım. Sevgiler...

bir kase lezzet dedi ki...

UYYYY CANIMIN İÇİ
NE BU GÜZELLİK
ELLERİNE SAĞLIK
:)

nilay dedi ki...

Bayılırım yöresel lezzetlere
Çok da güzel görünüyor
Ellerine yüreğine sağlık
Sevgiler

Naliya dedi ki...

ilk defa duyuyorum..değişik bir tarif...denemek lazım..

Nurşen Aksoy dedi ki...

Süper bir yemek olmuş,bayıldım..ellerinize sağlık.İlk defa duyuyorum bu yemeği.Mutlaka deneyeceğim..Sevgiler..

Gurme Şirine dedi ki...

canım yine değişik bir tarifle ve değişik bir lezzzetle karşımızdasın...
canım ellerine sağlık...
kocaman sevgiler...

mutfagabuyrun dedi ki...

ben ilk defa duydum ama bayıldım görüntüye canım.harika olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.

ehlikeyfchef dedi ki...

televizyonda görmüştüm bu yemeği o yörenin yemekleri hep zahmetli birokadarda lezzetli,sende çok güzel yapmışsın bencede nar ekşisi olmalı ellerine sağlık...

Fincan Teyze dedi ki...

Acilen denemem gerek... ellerine sağlık...

bernayıldız dedi ki...

Yasemincim ne guzel bir tarif daha önce inan hiç duymamıtım beni davet etmen çok iyi oldu koştum geldim hiç bilmediğim guzel bir tarif hakkında bilgi sahibi oldum :) bunun için sana minnetarım blogun çok guzel sık sık ziyaretine gelirim artık sevgiler... unutmadan ellerine saglık iştah kabartıcı gorunuyor :)) muhabbetle kal ...

HADİYE dedi ki...

Merhaba Yasemin,

Kızartılarak yapılan kabak dolmasını biliyordum ama seninki başka birşey olmuş. Nohutlar ve çıkan için tekrar kullanılması çok ilginç. Eminimki tadıda çok güzeldir.Ellerine sağlık.

Sevgiler*

serpil dedi ki...

canım ben seni mimledim, bloguma uğrayıp soruları kopyalayıp kendi blogunda cevaplarsan sevinirim. bir de bu soruları ben hazırlamamıştım, o yüzden kendim de 2 soru eklemek isiyorum;
-En favori kitabın? ve -En sevdiğin dua?

bunları da ekle lütfen.. sevgiler!

Hülya dedi ki...

Çoook beğendim bloğunu da, tariflerini de.. Ellerine sağlık Yasemin'ciğim. Şıhılmahşi benim de merak ettiğim tariflerden..
Nefis görünüyor.

Sevgiler..

yöresel yemek ve örgü dedi ki...

Merhaba arkadaşlar;
Hepinizin malumu olduğu üzere, oldukça farklı ve zengin bir yemek
kültürüne sahibiz Ülke olarak.
Zaman zaman çeşitli programlarda ve etkinliklerde daha önce hiç
duymadığımız tatmadığımız lezzetlerle karşılaşıp şaşırıyoruz ve
çoğunlukla bizde yapmaya çalışıyoruz,
Bende düşümdümki "Yöresel Lezzetler Etkinliği" düzenleyip bloglar
arasında değişik kültürlere,farklı bölgelere ait
yemek,çorba,tatlı,hamur işi gibi bir çok çeşitli yöresel yemeği
elimizden geldiği kadar bir araya toplayalım istedim...Tabi siz
değerli arkadaşlarımın sayesinde...

"Yöresel Lezzetler Etkinliği"mize 22 Mart-12 Mayıs Tarihleri arasında

ben http://safiyeile.blogspot.com/ blogumda ev sahibeliği
yapacağım,göndereceğiniz güzel tarifleri
beklerim,tariflerinize "Yöresel Lezzetler Etkinliği" için Safiye'ye
gönderiyorum diye linkimle birlikte not düşüp,tarifinizede hangi
yöreye ait olduğunu yazıp,
bana haber verirseniz
tariflerinizi severek yayınlayacağım.
Blogu olmayan fakat tarif göndermek isteyen arkadaşlarımızda tariflerini,
fotoğrafını ve yapılış şeklini yazarak

safiye.serbest@hotmail.com adresime mail atarak etkinliğimize katılabilirler...

Etkinliğimize herkes davetlidir,istediğiniz kadar yöresel lezzetle
katılabilirsiniz...
Teşekkürler